СВЕТОСАВСКА НАГРАДА

У понедељак, 27. јануара 2014. године, министар просвете, науке и технолошког развоја, Томислав Јовановић, у Влади Србије уручио je светосавске награде установама и појединцима - наставницима, ученицима и директорима школа. То је највеће признање које се у нашој земљи може добити за просветно-педагошки рад.
Признање за посебне доприносе квалитетном образовању Републике Србије добили су и Пријепољска гимназија и професор музичке културе Дамир Рондић, тако да су први пут, откако се ова награда додељује, заправо две стигле у једном тренутку у исту установу. У образложењу одлуке Весна Фила, помоћник министра просвете је, између осталог, саопштила да је Пријепољска гимназија протекле године прославила век постојања и рада, који је прекидан само за време светских ратова. Својим деловањем Школа је унапредила крај дубоко у залеђу Србије. Из Школе су изашле 92 генерације матураната ниже и више гимназије, 52 доктора наука и 38 магистара. У њој је радило око 400 просветних радника и водила је 23 директора. После Другог светског рата сав културни и спортски живот средњег Полимља везан је за ову Школу.
У њеном окриљу су основане Учитељска и вечерња економска школа, гимназије у Прибоју и Новој вароши, КУД „Младост“, фудбалски клуб и Соколско друштво. Четворица матураната ове школе су народни хероји. У етнички и верски мешовитиој средини, каква је ова област од давнина, Гимназија негује дух толеранције, узајамног поштовања и помагања и квалитета рада.
Близу 80% матураната Школе у 2012/13. уписано је на факултете са статусом финансирања преко буџета, од којих су неки први на листи уписаних. Гимназија је добила  признања за свој рад, међу којима Награду ослобођења Пријепоља, Орден заслуга за народ са сребрним зрацима, као и Вукову награду за изузетан допринос култури у Србији.
Гимназија данас има 465 ученика распоређених у два смера, 50 запослених, једносменску кабинетску наставу, нову зграду и савремену спортску дворану, два информатичка кабинета и изучавају се 4 страна језика.
Организују се програмски осмишљене екскурзије, публикују литерарни радови ученика, а целокупна активност представљена је у монографији, припремљеној поводом њеног великог јубилеја, када је издата и пригодна поштанска марка. Испред Пријепољске гимназије, награду је примио директор Школе, проф. Љубомир Шуљагић.
 У образложењу одлуке да се професору музичке културе, Дамиру Рондићу, додели светосавско признање, помоћник министра просвете Весна Фила је, између осталог истакла да је запажено подигао музички живот своје школе и средине као оснивач великог хора који је веома активан у културном животу града и региона. У школи се негују различити музички жанрови, пева се на разним језицима. Поред вокалног, често формира и инструменталне саставе. Он квалитетно обавља васпитно-образовни рад, темељно и савесно се припрема за наставу, користи савремену литературу и учила, да би примењивао различите облике рада у наставном процесу.  Наставни садржаји које реализује су прилагођени и обрађени на ученицима занимљив начин; успешно примењује интердисциплинарни приступ, где се садржаји из музичке уметности повезују са општом културом, ликовном уметношћу, страним језицима и историјом; кооперативан је у односу на колеге, добар тимски играч, руководилац је стручног већа за уметности, вештине и обавезне изборне предмете, координатор Тима за јавну и културну делатност школе и Тима за односе са друштвеном средином. Објавио је радове Средњовековни путописци о Светом Сави и Традиција музичке умјетности народа исламске вјере; радио је у културно-уметничком друштву "Милица Стојадиновић - Српкиња" као корепетитор и вокални педагог, био је сарадник музичких редакција више радио-станица; припремао за значајну прославу хор Исламске заједнице, руководио музичком секцијом  Друштва за културу Икре из Пријепоља и др.

Додели светосавског признања су присуствовали и Вукосав Томашевић, председник СО Пријепоље, као и проф. Џенита Рондић, супруга награђеног. У вечерњим часовима у Народном позоришту у Београду награђени су присуствовали традиционалној Светосавској академији.