ЕКСКУРЗИЈА 2016

ИЗВЕШТАЈ О ИЗВЕДЕНОЈ ЕКСКУРЗИЈИ УЧЕНИКА ЧЕТВРТОГ РАЗРЕДА ЗА ШКОЛСКУ 2015/2016. ГОДИНУ

Матуранти Пријепољске гимназије реализовали су планирану екскурзију на дестинацији Будимпешта – Сентандреја – Беч од 28.05.2016. до 01.06.2016. године. Од укупно 110 матураната екскурзију је извело 49 ученика са својим одељењским старешинама (Дробњак Миломан, Кухиња Сеад, Марјановић Гордана и Фетаховић Белкиса), директором гимназије и лекаром у организацији туристичке агенције „Национал“ из Ваљева.
Превоз ученика био је обезбеђен једним туристичким аутобусом, који је својом опремљеношћу испуњавао све услове за квалитетан и безбедан превоз ученика према програму путовања. Учесници екскурзије били су смештени у хотелу „Платанус“3* у Будимпешти, у двокреветним и трокреветним собама на бази четири полупансиона. Агенција је обезбедила и туристичког водича који је професионално обављао свој посао. Током трајања екскурзије сви њени учесници су били заједно, није било индивидуалних издвајања, јер је програм тако осмишљен да је било јако мало слободног времена.
Учесници су започели екскурзију 28.05.2016. године у 4 сата и тридесет минута испред зграде гимназије. Уз краћа успутна задржавања у мотелима поред пута ради одмора, стигли смо у Будимпешту око 18 сати. Учесници екскурзије смештени су у хотел, након чега је следила вечера, затим панорамско разгледање града аутобусом, ноћна вожња бродом испод мостова на Дунаву (Елизабетин мост, Мост слободе, Ланчани мост, Маргаритин мост) и повратак у хотел.
Следећег дана следило је панорамско разгледање знаменитости града, одлазак до Будима и обилазак тврђаве Хуњади, дворца Беле IV (Будимски дворац), Рибарски бастион, царски дворац Марије Терезије, Трг хероја, као и шетња у чувеној Ваци улици.
Трећи дан је био планиран за обилазак Сентандреје, занимљиве туристичке дестинације, пре свега због близине Будимпешти, а за наше туристе и због споменика значајних за нашу културу. Разгледао се Трг Вука Караџића, Пожаревачка црква, кућа Ј.Игњатовића, Грчка црква, Београдска црква, крст кнеза Лазара, Трговачка улица,... остало је и слободног времена за индивидуалне активности, шопинг и шетњу.
Излет у Беч је реализован четвртог дана. У Бечу је следило панорамско разгледање града: Трг Марије Терезије, Краљевске палате, Ringstrasse (Опера, Музејска четврт, Парламент, катедрала св.Стефана, дворац Шенбрун) Међутим, због кише није реализован обилазак Белведереа (једног од најлепших двораца Беча).
Пети дан (после доручка и раздуживања соба) протекао је у повратку за Србију. На полазно одредиште (испред зграде гимназије) стигло се у планираним вечерњим сатима, око 23 сата, 01.06.2016. године.
Екскурзија је у потпуности реализована према плану и програму туристичке агенције „Национал“, као што је у потпуности испуњен њен едукативни карактер.

Вођа пута: Белкиса ФЕТАХОВИЋ, проф.

 

ИЗВЕШТАЈ О ИЗВЕДЕНОЈ ЕКСКУРЗИЈИ УЧЕНИКА ЧЕТВРТОГ РАЗРЕДА ЗА ШКОЛСКУ 2014/2015. ГОДИНУ

У оквиру Годишњег плана рада школе за 2014/2015. годину планирано је извођење екскурзије и  спроведене су све законске процедуре везане за избор дестинације, агенције и превозника. Екскурзија је требало да се изведе у периоду 24. мај – 29. мај, и да обухвати посете Охриду, Паралији, Метеорима, Солуну, али је после препоруке Министарства иностраних послова и ЈУТЕ да се избегава пролазак кроз Македонију и задржавање у њој, због дешавања у Куманову, дошло до промене у реализацији екскурзије. О свему су упознати родитељи на заједничком родитељском састанку ученика четвртог разреда, Савет родитеља и Наставничко веће и сви су дали сагласност за све неопходне измене у реализацији екскурзије. Време које је планирано да се проведе у Охриду је замењено продуженим боравком у Паралији, а убачени су и нови садржаји и места које је требало посетити. Екскурзија је реализована у периоду 29. мај – 03. јун што обухвата 6 дана и 5 ноћења на бази полупансиона. На екскурзији су била 64 ученика, а у  пратњи су били директор школе Љубомир Шуљагић, одељењске старешине Марко Думић, Бојана Бајић и Медрета Ризвић, лекар педијатар Зорица Грбовић и туристички водич агенције „Национал“ Миша Стефановић. Превоз деце извршен је луксузним двоспратним аутобусом који је ангажовала агенција.
Обиласци предвиђени програмом екскурзије изведени су у целини. Први дан је протекао у путу уз више кратких пауза и једном дужом у Предејанима, да бисмо границу прешли  на граничном прелазу Табановци, а у  Паралију стигли у касним вечерњим часовима. Сви смо били смештени у хотелу  „Ерато“ у центру града.
Следећи дан је по програму одређен за посету манастирском комплексу Метеори. Успут је одређено задржавање у кланцу Темпи, у самом подножју Олимпа. Ученици су имали прилику да виде цркву св. Петке и пећину са извором. Непосредно пре обиласка Метеора, ученици су имали прилике да виде и радионицу за израду фресака. На Метеорима су обишли цркву Преображења укључујући и видиковац, музеј, ризницу и трпезарију.
Један дан је био слободан па су ученици провели на плажи која се налази у непосредној близини хотела. Понедељак 01. јун искористили смо да посетимо Солун и његове знаменитости – од солунске луке, улице Никис, Беле куле, Аристотеловог трга, Зејтинлика, Трга Александра Великог, улице Егнације итд. Део знаменитости упознат је панорамским разгледањем, а део је посећен, као што је то био случај са српским војничким гробљем где нас је дочекао чувар гробља Ђорђе Михаиловић. Пети дан је био резервисан за посету граду Катерини, а последњи дан је протекао у повратку за Србију истом маршрутом, уз успутна одмарања и долазак у Пријепоље око 22 часа.

Општа је оцена да је екскурзија задовољила све образовне, васпитне и рекреативне циљеве.  Ученици су, уз помоћ водича али и самостално, имали прилику да прошире своја знања о грчкој митологији и историји, али и да упознају савремену Грчку. Сви циљеви екскурзије (обилазак знаменитости, културно-историјских споменика, упознавање са животом, културом и историјом земље коју смо посетили) су у потпуности реализовани. Ученици су имали довољно слободног времена и за куповину и одмор, посету дискотеци..... Нико од ученика није имао никаквих здравствених проблема, а током целе екскурзије није било никаквих проблема у погледу недисциплине или непоштовања договора, тако да није било померања рокова или измене програма екскурзије.

Извештај сачинио
Марко ДУМИЋ, проф.

Извештај о изведеној екскурзији ученика четвртог разреда за школску 2013/2014. годину

Према планираном у оквиру Годишњег плана рада школе за 2013/2014. годину, а након спроведене законске процедуре везане за избор дестинације, агенције и превозника, реализована је екскурзија ученика четвртог разреда Пријепољске гимназије на релацији Пријепоље - Охрид - Паралија - Метеори - Солун. Због ванредног стања уведеног у Србији, екскурзија је одложена недељу дана у односу на планирани термин, тако да је реализована у периоду од 2. до 7. јуна 2014. године. У пратњи екскурзије били су директор школе, одељењске старешине Нешко Пузовић, Верица Стиковић, Џенита Рондић и Дамир Рондић, лекар педијатар Милица Драгутиновић и туристички водич агенције „Ласта“. Превоз деце извршен је луксузним двоспратним аутобусом превозника „Ласта“ из Београда.
Обиласци предвиђени планом маршруте изведени су у целини. У Охриду су деца смештена у објекат „Чинго“, новоизграђени модерни хотел који се налази у самом центру града. Организовано је крстарење бродом по Охридском језеру и обиђене цркве св. Наума, св. Климента, св. Петке, стари град са тврђавом, црква св. Софије, црква св. Пантелејмона са археолошким налазиштем и Антички театар.
Следећи дан био је резервисан за путовање из Македоније у Грчку, где су ученици после одмора и смештаја, ипак имали времена за шетњу и разгледање Паралије.
Ученици су смештени у хотелима „Тропикана“ и „Викторија“, који су задовољавали смештајне услове. Четврти дан је по програму одређен за посету манастирском комплексу Метеори. Успут је одређено задржавање у кланцу Темпи, у самом подножју Олимпа. Ученици су имали прилику да виде цркву св. Петке и пећину са извором. Непосредно пре обиласка Метеора, ученици су имали прилике да виде и радионицу за израду фресака. На Метеорима су обишли цркву Преображења – манастирски подрум келаријум, костурницу са лобањама, видиковац, музеј, ризницу и трпезарију.
Следећи дан екскурзије везан је за посету Солуну и његовим знаменитостима – од солунске луке, улице Никис, Беле куле, преко споменика краљу Филипу II, Аристотеловог трга, Зејтинлика, Трга Александра Великог итд. Део знаменитости упознат је панорамским разгледањем, а део је посећен, као што је то био случај са српским војничким гробљем. Последњи дан екскурзије протекао је у повратку за Србију. Ученици су стигли у Пријепоље мало после поноћи.
Констатујем да су програмски, садржајни и организациони услови екскурзије задовољили стандарде прописане законом. Ученици су углавном врло коректним понашањем и озбиљношћу пропратили предвиђене садржаје, а било је довољно простора и за одмор, шопинг, посету дискотеци и шетње. Посебно истичем професионалност агенције „Ласта“ из Београда која се потрудила да реализује ову екскурзију на техничком максимуму, од услова превоза, смештаја, услуга туристичког водича, о чему би свака примедба била заиста излишна.

Стручни вођа:
Дамир РОНДИЋ, проф.

 

ЕКСКУРЗИЈА 2013

Извештај о изведеној екскурзији ученика четвртог разреда за школску 2012/2013. годину

Екскурзија је планирана наставним планом и програмом школе. Тендером је изабрана агенција Nacional из Ваљева. Маршута екскурзије обухвата правац Пријепоље / Скопље / Охрид / Паралија / Солун / Метеори и назад. Екскурзија је реализована у времену од 20. Маја 2013 године, што обухвата 6 дана, а 5 ноћења на бази полупансиона. На екскурзији су били: 101 ученик, одељенске старешине четвртог разреда (4), лекар, водич, и директор школе.

Реализација:

Први дан (20. мај). Полазак из Пријепоља у раним јутарњим сатима, преко Ужица, Чачка, Крушевца, Врања са планираним паузама за одмор. У близини српско-македонске границе код Прешева у аутобуасу број 2 десио се квар (пукао је ваздушни јастук). Први аутобус је испред границе чекао око пола сата, били смо обавештени да ће се квар отклонити. Возач првог аутобуса нас је обавестио да је у бонусу, тј. да мора стићи на одредише за планирано време иначе ће морати да искључи аутобус из саобраћаја. Први аутобус је наставио пут према Скопљу. Ученици у другом аутобусу су чекали око 4,5 сати док није нађен нови аутобус. Први аутобус је стигао у Охрид у 18:30 сати, а други аутобус је тек стигао у 22:30. Сви ученици су смештени  хотел Метропол.

Други дан (21.мај). Након доручка, обилазак Охрида, цркве Св. Наум, Самуилов град, Римски театар, Св. Климент, слободно време, вожња бродом по Охридском језеру, вечера и дискотека(по жељи).

Трећи дан (22. мај). Доручак, напуштање хотела, полазак за Паралију преко Ресена, Битоља и Флорине. Долазак у Паралију у послеподневним сатима, смештај, вечера, одмор, слободно време.

Четврти дан (23.мај). После доручка одлазак на Метеоре, посета Манастиру Велики Метеор – преображење. Посета радионици за израду икона, пауза у кланцу Темби. Повратак у Паралијуу вечерњим сатима, вечера, одмор, слободно време.

Пети дан (24.мај). После доручка одлазак у Солун. Панорамско разгледање града, посета српском гробљу на Зејтинлику, Аристотелов трг, Бела кула, црква Св. Димитрија, статуа Александра Великог, улица Егнација, слободно време, шетња, шопинг. Повратак у Паралију , вечера, одмор и слободно време.

Шести дан (25. мај). Доручак, напуштање хотела и повратак у Србију преко Македоније. Успут планиране паузе за одмор. Долазак у Пријепоље у 22:30.

Ексурзија је задовољила образовне и васпитне циљеве и задатке.

 

 

Извештај сачинио
Хајрудин РАМОВИћ, проф.

 

ЕКСКУРЗИЈА 2012

На екскурзију смо кренули 28. маја у раним јутарњим сатима пролазећи градове: Ужице, Чачак, Крушевац, Сталаћ, Ћићевац, Врање да би српско - македонску границу прешли на граничном прелазу Табановци. У поподневним сатима улазимо на територију Македоније где пролазимо градове Куманово и Скопље и у раним вечерњим сатима стижемо у Охрид.
29. мај
Обилазимо манастирски комплекс Свети Нум, Биљанине изворе, Хидробиолошки завод, а у поподневним сатима смо посетили Самуилов град, Римски театар и споменик Ћирилу и Методију. Следи вожња бродом по Охридском језеру и повратак у хотел.
30. мај
Напуштамо Охрид и пролазимо кроз градове да бисмо македонско - грчку границу прешли на граничном прелазу Меџитлија. Нижу се градови: Ресен, Флорина и Козани и стижемо у Паралију у смирај дана.
31. мај
Посећујемо манастирски комплекс Метеоре пролазећи градове Ларису и Каламбаку, а успут се упознајемо са радионицама за израду икона. У повратку свраћамо на Афродитине изворе.
1. јун
Одлазак у Солун где је на програму панорамско разгледање град, а потом посета српском војничком гробљу Зејтинлик. Одвајамо пар сати за куповину. Следи повратак у Паралију и купање у мору.
2. јун
Повратак у Србију истом маршрутом уз успутна одмарања и долазак у Пријепоље око 23 часа. Општа је оцена да је екскурзија задовољила све образовне, васпитне и рекреативне циљеве.

Стручни  вођа,
Анђелко КОКОВИћ, проф.

 

ЕКСКУРЗИЈА 2011

Годишњим планом рада Пријепољске гимназије је предвиђено да се матурска екскурзија одржи у периоду од 22.05.2011.год. до 26.05.2011. год. Школа је у предвиђеном законском року извршила све потребне радње неопходне за спровођење екскурзије. Изабрана је туристичка агенција “Национал” из Ваљева која је понудила најповољније услове за спровођење екскурзије на релацији Пријепоље-Будимпешта-Беч-Сентандреја-Пријепоље. Цена целокупне екскурзије за ученике је износила 21.500 динара по ученику,сто су ученици платили у шест месечних рата.
На пут се кренуло у пет часова ујутру испред зграде гимназије. Након обављене провере од стране полиције констатовано је да су испуњени сви услови за безбедно путовање.На екскурзију је кренуло 99 ученика четвртог разреда, њихове одељенске старесине: Думић Марко(IV1), Дробњак Миломан(IV 2), ЖуниЋ Оливера (IV 3), Чпајак Гордана(IV 4), директор школе Љубомир Шуљагић и докторка Светлана Плескоњић. Стручни водичи Агенције су нам се придружили током путовања. Целокупан ток путовања је протекао без проблема. Сви циљеви екскурзије (обилазак знаменитости, културно-историјских споменика, упознавање са животом, културом и историјом земаља које смо посетили) су у потпуности реализовани. Ученици су имали довољно слободног времена и за куповину и одмор. Нико од уценика није имао никаквих здравствених проблема. Током целе екскурзије није било никаквих проблема у погледу недисциплине или непоштовања договора, тако да није било померања рокова или измене програма екскурзије.Стручни водичи су веома коректно одрадили свој део посла. Водичи су били веома задовољни ученицима и њиховим понашањем те су им се захвалили на сарадњи. Повратак у Пријепоље је био у четвртак, 26.05.2011.год. у десет часова увече.

Стручни  вођа,
ОЛИВЕРА ЖУНИћ, проф.

 

ЕКСКУРЗИЈА 2010

Према планираном у оквиру Годишњег плана рада Пријепољске гимназије за шк. 2009/2010. годину, ученици четвртог разреда су у периоду од 23. до 28. маја 2010. године боравили на матурској екскурзији, на релацији Пријепоље – Охрид – Паралија – Солун. У току школске године изведене су све законом прописане радње везане за припрему и реализацију екскурзије – од изјашњавања ученика и родитеља о дестинацији, преко избора агенције и превозника, утврђивања висине дневница за наставнике, директора и лекара. Укупна цена екскурзије по ученику износила је 21.200 динара, а омогућено је њено плаћање у шест приближно једнаких месечних рата. Одлуком Савета родитеља, након пријема понуда за избор туристичке агенције која ће реализовати екскурзију, одабрана је агенција "Аутотранспорт" из Чачка (Пословница – Пријепоље), која је превоз ученика извршила аутобусима превозника "Југопревоз" из Велике Плане. На путовање су пошла 92 ученика у пратњи одељењских старешина Нешка Пузовића (IV1), Верице Стиковић (IV2), Џените Рондић (IV3) и Дамира Рондића (IV4), директора школе Љубомира Шуљагића, др Таиде Хашимбеговић, специјалисте педијатрије, и двојице вођа пута. Пре поласка аутобуса из Пријепоља радници МУП-а извршили су преглед возила, као и тестирање на алкохол којем су, према законском нормативу, била подвргнута сва четири возача.
Програмски циљеви екскурзије су сасвим испуњени. Након што је првог дана извршен превоз до Охрида, смештај и вечера, већ следећег дана ученици су имали богат програм упознавања са прелепом архитектуром, историјом и крајоликом овог старог македонског града. Најпре су обишли цркву св. Наума, као и цео комплекс који она обухвата, укључујући и малену цркву св. Петке. Уследила је једноипочасовна вожња бродом по Охридском језеру, одакле се пружао предиван поглед на град, обалу, његове грађевине, видела се и друга, албанска обала језера и погранични град у даљини. Затим су ученици са специјално ангажованим водичем из Охрида обилазили стари град, између осталог цркву св. Софије, цркву св. Пантелејмона са археолошким налазиштем, ранохришћанском базиликом и муслиманским сакралним објектом – гробом мајке и детета, а све у кругу поменуте цркве, спољне зидове Самуилове тврђаве и Антички театар.
Следећи дан био је резервисан за путовање из Македоније у Грчку, где су ученици после одмора и смештаја, ипак имали времена за шетњу и разгледање Паралије. Четврти дан је по програму одређен за посету манастирском комплексу Метеори. Успут је одређено задржавање у кланцу Темпи реке Пилијамс, у самом подножју Олимпа. Ученици су имали прилику да виде цркву св. Петке, пећину са извором, док је прилаз Афродитиним изворима тренутно недоступан. Непосредно пред излаз на Метеоре обиђена је и радионица за израду фресака, затим су ученици имали прилику да виде цркву Преображења – манастирски подрум келаријум, костурницу са лобањама, видиковац, музеј, ризницу и трпезарију.
Претпоследњи дан екскурзије везан је за посету Солуну и његовим знаменитостима – од солунске луке, улице Никис, Беле куле, преко споменика краљу Филипу II, Аристотеловог трга, Зејтинлика, Трга Александра Великог, тријумфалне капије, улице Одо Сегнација итд. Део знаменитости упознат је панорамским разгледањем, а део је посећен, као што је то био случај са српским војничким гробљем. Последњи дан екскурзије протекао је у повратку за Србију. Ученици су стигли у Пријепоље мало испред поноћи.
Констатујем да је екскурзија испунила све програмске задатке и циљеве предвиђене одабраном маршрутом. Ученици су углавном врло коректним понашањем и озбиљношћу пропратили ове садржаје, нарочито похвално истичемо присуство Светозара Стојадиновића, историчара из Београда који је све време путовања објашњавао ученицима места која су обилазили, будио њихову знатижељу, и бројним информацијама из грчке историје и митологије проширивао њихова знања. Било је простора и за одмор, шопинг, посете дискотекама и шетње.

Вођа пута: Дамир РОНДИЋ, проф